Christelijke migranten leven in relatieve vrijheid, maar publiekelijk evangeliseren is niet toegestaan

De Islam is krachtens de grondwet de staatsgodsdienst. De overgrote meerderheid van de bevolking is moslim. De christelijke gemeenschap in Tunesië is klein: 0,24% van de bevolking, ongeveer 25.000 zielen (2010). Het overgrote deel daarvan, 22.000, is rooms-katholiek, van wie slechts een klein deel praktiserend is. De overige 3000 christenen behoren tot protestantse gemeenten, waarvan de anglicaanse kerk in Tunis de grootste is. Veel van de christenen in Tunesië zijn immigranten. Ex-moslims worden vrijwel altijd verstoten worden door de familie. Officieel zijn bekeringen van islam naar christendom niet verboden, maar bekeerlingen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Onder christenen zijn er naar verhouding opmerkelijk veel werkloos.

Christenen met een moslimachtergrond hebben vooral te maken met vervolging en uitsluiting door familie

De Islam is de godsdienst van de staat. 90% van de bevolking is de soennitische islam toegedaan, de officiële staatsgodsdienst. Sinds de jaren '70 is de radicale Islam in opmars. Afval van de Islam wordt zeer ernstig opgevat: 84% van de Egyptenaren is (anno 2010) van mening dat afvalligen gedood moeten worden. De grootste religieuze minderheid vormen de christelijke Kopten (4%). Behalve de Kopten zijn er ongeveer een kwart miljoen andere christelijke minderheidsgroeperingen, onder wie Grieks-orthodoxen, rooms-katholieken, Armeens-orthodoxen en protestanten.

Gods plan in migratie

Een groot deel van de vluchtelingen die naar ons land komen, is opgegroeid in een land waar vaak weinig christenen zijn en zendelingen moeilijk het Evangelie kunnen brengen. Juist zij komen naar ons land, waar vrijheid is om de liefde van God met hen te delen.

Kerken bloeien als nooit tevoren

Aids, armoede en frustratie over politici drijven in heel Afrika mensen naar de kerk, vooral van de evangelische en pinksterkerken. Zuid-Afrika telt drieduizend van deze kerken, die spectaculaire diensten houden, in grote tenten met duizenden gelovigen.

Toename en toewijding

In dit deel van de wereld is het aantal christenen in de afgelopen decennia enorm toegenomen. Steeds meer Zuid-Amerikaanse christenen hebben een visie en passie om het goede nieuws te weten. De kracht van de kerk in Zuid-Amerika ligt niet alleen in het aantal leden, maar ook in hun toewijding aan het evangelie.

Het islamitisch extremisme neemt toe in Noord-Afrika

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika leeft momenteel naast de islamitische meerderheid, ook een opmerkelijke diversiteit aan kleinere religieuze en andere levensbeschouwelijke gemeenschappen die zich er tot op de dag van vandaag proberen te handhaven. Officieel is er wel vrijheid van godsdienst, maar daarvan is in de realiteit vaak geen sprake door de huidige politieke instabiliteit. Groepen zoals Islamitische Staat (IS) maken misbruik van het verzwakte beschermingsstatuut om een echte godsdienstoorlog te ontketenen tegen christenen.